Domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši

domaci-svarak

Co by to bylo za Vánoce bez svařáku! Vůně skořice, hřebíčku a pomeranče dokáže proměnit každý mrazivý večer v útulnou pohodu. Ať už si ho dopřejete doma nebo na adventních trzích, stačí kvalitní červené víno, trocha koření a špetka vánoční nálady. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek? Naprostá vánoční klasika, která nikdy nezklame – a tenhle domácí svařák je vynikající!

Budete na něj potřebovat:

  • 1 láhev červeného vína (např. Merlot nebo Cabernet Sauvignon, prostě kvalitní víno, co nám chutná)
  • 500 ml vody 3 lžíce cukru (podle chuti můžete přidat i více či méně)
  • 1 pomeranč (ideálně bio, protože použijeme i kůru)
  • 1 citron (když ho máte rádi kyselejší, není nutný)
  • 1 jablko (nakrájené na plátky pro příjemnou vůni a vzhled)
  • 1–2 celé skořice
  • 4–5 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 špetka muškátového oříšku (opravdu jen špetka!)
  • 1 vanilkový lusk nebo trochu vanilkového extraktu
  • 1–2 panáky rumu nebo likéru (když chcete pořádného lomcováka)

Jak na něj?

Začněte tím, že si do hrnce nalijete 500 ml vody a přidáte cukr, skořici, hřebíček, badyán a špetku muškátového oříšku. Pomalu zahřívejte, aby se cukr rozpustil, a mezitím si připravte citrusovou kůru. Pomeranč a citron důkladně omyjte a oloupejte z nich tenké proužky kůry, které přidáte do hrnce. Ovoce pak nakrájejte na plátky a nechte si ho stranou na později. Jakmile je sirup hotový, nalijte do hrnce láhev červeného vína a přidejte nakrájené plátky jablka a vanilku. Zahřívejte pomalu na nízkou teplotu – víno by nemělo začít vřít, aby si zachovalo svou chuť i obsah alkoholu. Po chvíli svařák ochutnejte a dolaďte podle chuti, například přidáním cukru, trochy citronové šťávy nebo panákem rumu či likéru, pokud máte chuť na silnější variantu. Hotový svařák nalijte do připravených hrnečků, ozdobte plátkem pomeranče nebo jablka a můžete přidat i skořici jako míchátko. A je hotovo – dokonalý domácí svařák, který zahřeje podobně jako teplé zimní barefootky a taky potěší!